Nieuwsarchief

 • Persbericht Uitvinders

  Elektrische auto ROC Tilburg wint 'award' Beste Bouwproject De Uitvinders

 • TechXchange

  TechXchange is een uitwisselingsprogramma over techniekpromotie tussen de regio's Hannover en 's-Hertogenbosch.

 • Helden en heldinnen gezocht!

  uitnodigin...

  Een Reddingsmachine uitvinden! dat is de uitdaging van het nieuwe Kunstructeur project van TechXperience! met SM's.

 • Lancering nieuwe website TechXperience!

  nieuwe_web...

  Voor u ziet u de nieuwe website van TechXperience! Wij hebben deze nog overzichtelijker en gebruiksvriendelijker voor u gemaakt. Bepaal uw doelgroep en u vindt een overzicht van ons aanbod terug.

 • De Reddingsmachine in de Tondeldoos

  kunstructe...

  In het tijdschift van Vonk staat deze maand een leuk artikel over De Reddingsmachine.

 • Reddingsmachines op tv

  omroepBrabant_712x416

  Leerlingen van de Aquamarijn hadden het geluk om samen met kunstenaar Stan Wannet deel te nemen aan een reportage van Omroep Brabant.

 • Kunstructeur ook voor Middelbaar Onderwijs

  deTerugkoppeling_500x354

  Aan De Reddingsmachine doen ook een paar Middelbare scholen mee. Thijs Richter schreef hierover een artikel in De Terugkoppeling. Het blad voor techniekdocenten in het Middelbaar onderwijs.

 • Uitvinderswedstrijd gaat van start. Doet uw school ook mee?

  OBS Bibit Tilburg groep6 winnaars uitvinderswedstrijd 2010-2011

  Water in de woestijn Ook dit jaar kunnen uw leerlingen van groep 6, 7 en 8 hun creativiteit ontwikkelen in De Uitvinderswedstrijd. De opdracht is uitdagend: bedenk een manier om water de woestijn in te brengen!

 • Uitslag Benelux finale FIRST Lego League

  fll_logo_726x363

  Verschillende scholen uit de regio deden mee aan de First Lego League en vielen ook in de prijzen!

 • Themabijeenkomst Elektromagetisme op 29 februari 2012

  Homopolaire motor

  Op 29 februari 2012 organiseert TechXperience! een themabijeenkomst voor leerkrachten. De bijeenkomst gaat over Elektromagnetisme. Ir. Theo Scharten van de Maxwellstichting gaat uitgebreid in op de theorie en Chris Dorna demonstreert praktische projecten die je in de klas kunt uitvoeren. Bij de uitnodiging die de scholen ontvangen zit al het materiaal voor een eenvoudig elektromagnetisch experiment.

 • Scala stuurt reporters op pad

  reportersp...

  Trees Oudshoorn en Juul de Veer zijn techniekcoördinatoren bij Scala scholen. Tot de zomervakantie sturen ze iedere week reporters naar verschillende bedrijven. Van de bijbehorende technieklessen die zij verzorgen komt een verslag als Lestip bij het reportersverslag op deze site te staan.

 • Groepen 7 EC 't Sparrenbos bouwen seintoestellen

  seintoeste...

  Op 13 februari 2012 hebben de leerlingen van de groepen 7 van EC 't Sparrenbos (Rosmalen) een seintoestel gebouwd.

 • Vindplaats scholen tweede tranche zijn bekend.

  vindplaats...

  Naast de actieve 'Vindplaatsen' die er al waren - BS De Wittering uit Rosmalen en Kwekkeveld uit Schijndel- zijn daar uit de TechXperience! regio bijgekomen: 't Schrijverke uit 's-Hertogenbosch en de Angelaschool uit Boxtel. Proficiat!

 • Finalisten Uitvinderswedstrijd 2012 bekend

  de_uitvinders_60x60

  Na een spannende race zijn de stemmen geteld en heeft de jury haar oordeel geveld. De volgende winnende inzendingen zijn geselecteerd voor de finale van De Uitvinderswedstrijd: - 3-in-1 Waterbedrijf van BS Sint Martinus uit Schijf (uitwerking) - Lager dan de zeespiegel van BS Antares uit Tilburg (originaliteit) - De waterkoepel van OBS Bibit uit Tilburg (presentatie) - Waterpomp in de woestijn van BS Beisterveld uit Bergeijk (meeste stemmen)

 • Basisschool Martinus uit Schijf wint Uitvinderswedstrijd 2012

  de_uitvinders_60x60

  Na een spannende finale in De Ontdekfabriek in Eindhoven hebben de jonge uitvinders van Basisschool Martinus uit Schijf De Uitvinderswedstrijd 2012 gewonnen. Hun uitvinding ‘het 3-in-1 Waterbedrijf’ is een totaalconcept om water in de woestijn te krijgen. De juryvoorzitter, de Eindhovense wethouder Monique List, gaf aan dat met name de volledige uitwerking van het idee, de samenwerking en de presentatie de doorslag gaf voor de overwinning.

 • Start werving First

  fll_logo_7...

  De FIRST Lego League is al algemeen bekend. Vanuit FIRST zijn er echter nog meer uitdagende activiteiten. De scholen in onze regio hebben hierover inmiddels een brief ontvangen. De FIRST® Leerlijn bestaat uit een viertal activiteiten: - Junior FIRST® LEGO® League (6 t/m 9 jaar, PO) - FIRST® LEGO® League (8 t/m 15 jaar, PO en VO) - FIRST® Tech Challenge (15+ jaar, VO, MBO) - FIRST® Robotics Challenge (15+ jaar, MBO, HBO )

 • Kunstructeur: Kunst en techniekonderwijs

  Sinds 2009 presenteren TechXperience! en het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch onder de noemer Kunstructeur ieder jaar een kunst- en techniekproject voor het onderwijs. Kinderen worden geinspireerd door kunst en techniek en gaan vervolgens zelf een apparaat of machine ontwerpen en uitvoeren. In dit vakoverstijgende onderwijsproject doorlopen de leerlingen en leerkrachten verschillende fasen van een ontwerp- en maakproces. Kunstructeur sluit aan bij de leerdoelen van het onderwijs. Het project wordt op verschillende niveaus aangeboden aan het basisonderwijs (groep 1 t/m 8) en het voortgezet onderwijs (klas 1 en 2).

 • Kunstructeur: opstart voor en door SM's en TechXperience medewerkers

  GV01

  Op vrijdagmiddag 24 augustus hebben de Kunstructeur medewerkers van het SM's en TechXperience ter inspiratie een opstartdag gehad bij bij Guus Voermans. Ze zijn klaar voor de kick-off op 13 september in de Transformetershal.

 • Dutch Design Week voor kinderen van start

  ddkids2_sm...

  'Doe es NIET normaal!' is het thema van de DDW Kids 2012. Eind oktober 2012 is het weer Dutch Design Week: het grootste designfestival van Nederland. Maar kinderen kunnen nu al starten! Zondag 9 september begint DDW Kids, het kinderprogramma van de Dutch Design Week 2012. DDW Kids daagt kinderen en jongeren uit om eens níet normaal te doen! Want juist dat is wat ontwerpers ook doen.

 • Transformeters gestart

  transforme...

  Op donderdagmiddag 13 september is in de Transformeterhal aan de Paardskerkhofweg 14 in 's-Hertogenbosch het jaarlijkse Kunst & Techniek project van start gegaan.

 • Kennisforum Wetenschap en Techniek

  Angelaschool

  Op dinsdagmiddag 18 september was de Angelaschool in Boxtel - als 'Vindplaatsschool' gastheer voor een inspiratieprogramma namens Fontys Kind en Educatie, Platform Bètatechniek en TechXperience. Bart Coppes (Fontys-consultant Wetenschap en Techniek) en Gerrie van de Kerkhof (Angelaschool - Techniekcoördinator) hielden presentaties over de kracht van techniek als verbindende kapstok. Vertegenwoordigers van de scholen KC Sparrenbos, Scala scholen, De Schalm en 't Schrijverke (ook Vindplaatsschool) lieten zich graag inspireren.

 • Kunst en Techniek Expo en Werkplaats: herfstvakantie 's-Hertogenbosch

  Transforme...

  Als extra activiteit op ons Kunstructeurprojexct worden door het educatief team van het Stedelijk Museum workshops voor kinderen aangeboden. In een voormalige bedrijfshal wordt gewerkt aan installaties om de wereld om ons heen te onderzoeken en te veranderen. Verken met kunst en techniek de grenzen van het mogelijke en het onmogelijke. Beleef, onderzoek, experimenteer en maak een Transformeter.

 • Eigen schoolbus voor Ontdekfabriek

  de_uitvind...

  Ingebruikname tijdens Dutch Design Week Kids in Eindhoven Wie een grote bus vol met kinderen ziet rijden met daarop de tekst ‘Uitvinders van morgen op weg naar De Ontdekfabriek’ moet niet raar opkijken. Vanaf nu kunnen scholen met deze speciale bus op excursie naar De Ontdekfabriek in Eindhoven, om daar avonturen met design en techniek te beleven.

 • FIRST Lego League (ook Junior) finale op de Fontys campus in Tilburg

  fll_logo_7...

  Dit jaar organiseert Fontys Hogescholen,Stappegoor te Tilburg in samenwerking met Avans Hogescholen voor de vierde keer de regiofinale Midden- en NoordOost Brabant, waarbij teams uit de omgeving Tilburg, Den Bosch en Uden/Veghel laten zien wat ze waard zijn. De teams worden gesteund door de techniekpromotieplatforms Platform Techniekpromotie Tilburg, Techniek=Troef en TechXperience!

 • Transformeter: eindpresentaties en tentoonstelling in de Transformeterhal !

  right_flye...

  Eindpresentatie van Transformeters Openingstijden Eindpresentatie: woensdag 21 t/m zaterdag 24 november, 12.00 tot 17.00 uur Op donderdag- en vrijdagmiddag zijn ook de presentaties van de winnende teams. De Transformeterhal is te vinden aan de Paardskerkhofweg 14 in de wijk Boschveld, op vijf minuten lopen vanaf het NS-station Den Bosch Toegang gratis

 • Themabijeenkomst: ‘Masterclass Zonne-energie’ door Solarkids

  logo_solar...

  Op woensdagmiddag 28 november van 14.30 – 16.30 uur biedt TechXperience u – met het oog op het kernthema licht -een Materclass zonne-energie aan bij de School voor de Toekomst Vlijmenseweg 2 bij het Koning Willem I College te ’s-Hertogenbosch.

 • Finale van de FIRST Lego League.

  fll_logo_7...

  Op zaterdag 24 november is op de Fontys campus in Tlburg een daverende Lego League finaledag gehouden. Op de finaledag streden bovenbouwgroepen uit het basis- en onderbouwgroepen uit het voortgezet onderwijs binnen de FIRST Lego League. Maar ook was er een finaledag voor de middenbouwgroepen van het basisonderwijs: de Junior FIRST Leago league.

 • Finale van de Transformeters.

  right_flye...

  Van woensdag 21 november tot en met zaterdag 24 november 2012 is de afsluitende tentoonstelling geweest van het Kunstructeurproject: De Transformeters. Op donderdag en vrijdagmiddag zijn de feestelijke prijsuitreikingen geweest voor de onder-, midden-en bovenbouwgroepen van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

 • Techniek op basisscholen verplicht?

  techXperie...

  Volop in het nieuws: de urgentie van techniek in het basisonderwijs. Wij willen de discussie zeker niet oplaaien. Eerder een geruststellende mededeling brengen: we zien genoeg signalen dat het in 'onze' regio al een plaats heeft. En even aangeven dat we samen gewoon blijven doen wat we al deden: helpen om die techniek een plek te geven in het schoolprogramma.

 • Masterclass zonne-energie

  logo_solar...

  Michel Hol heeft de masterclass over zonne-energie namens Solar Kids verzorgd. Het doel van deze presentatie was om leerkrachten na een theoretisch verdiepingsaanbod zelf in de klas aan de slag te laten gaan. Daarom kregen ze ook een experimenteerset mee, zodat zij het thema zonne-energie in hun klas kunnen aanbieden.

 • Tip: Techniekscan

  TechniekTalent

  Met de techniekscan krijgt u inzicht in de mate waarin techniek in uw school is ingevoerd. De uitkomsten uit de scan vormen de basis voor uw schoolwerkplan.

 • Toptechniek in Bedrijf voor de regio Noordoost Brabant

  Toptechnie...

  Toptechniek in Bedrijf is een landelijk initiatief om de vmbo -mbo programmalijn regionaal te versterken. Ook de regio Noordoost Brabant gaat hiermee aan het werk. Die regio is intussen georganiseerd als 5*NoordoostBrabant.

 • Startbijeenkomst Toptechniek in Bedrijf Noordoost Brabant

  Toptechnie...

  Deze informatie- en kennismakingsbijeenkomst vindt plaats op vrijdag 8 maart 2013 van 13.30 tot 16.30 uur. De locatie is de 'School voor de Toekomst' van het Koning Willem I College, Vlijmenseweg 2 in ‘s-Hertogenbosch.

 • artikel over Kunstructeur in Kunstzone magazine

  kunstructeur_1228x614

  Het tijdschrift Kunstzone is het enige tijdschrift voor kunst en cultuur in het onderwijs in Nederland. Kunstvakverenigingen werken samen in het blad. Deze samenwerking wordt weerspiegeld door de inhoud van het blad. Kunstzone signaleert, informeert, emancipeert en wil ook uitdagend zijn.

 • Eerste Zorg & Techniek programma voor bs 't Wikveld

  ontmoeting

  Op maandag 11 maart 2013 (de eerste dag in de week van de Zorg) werden 24 leerlingen van juffrouw Sandra van basisschool 't Wikveld hartelijk ontvangen bij de zorginstelling Noorderkroon van BrabantZorg in 's-Hertogenbosch. Het Zorg platform Transvorm en Techniek plaform TechXperience wilden hiermee eerste ervaring opdoen met een kennismakingsprogramma in de combinatie Zorg en Techniek.

 • Bijeenkomst 2 Toptechniek Noordoost-Brabant

  Toptechniek_symbool

  De tweede regionale bijeenkomst van Toptechniek in Bedrijf vindt plaats op donderdag 11 april 2013 van 15.00 u tot 17.00 u bij het Udens College.

 • TechKids BSO KK Duimelot bouwen verffiets

  verffiets-klein

  In het kader van het nieuwe techniekprogramma van BBS De Haren verzorgde Chris Dorna een speciale TechKids workshop voor de kinderen van BSO Klub Kongzi Duimelot.

 • Kunstructeur 2013: Processors!

  Processors...

  TechXperience en Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch (SM's) bieden hun lustrum Kunstructeur editie aan onder de titel: Processors.

 • Kunstructeur, De Uitvinders en de (Junior) & FIRST LEGO League....

  Processors_01

  In voorgaande jaren heeft uw school in meer of mindere mate meegedaan met een of meer van de volgende projecten die aangeboden worden door TechXperience! Ook voor komend schooljaar kunt u zich nog aanmelden! Deze drie projecten starten aan het begin van het schooljaar en zijn geschikt voor midden- en bovenbouw. Met de onderbouw kunt u ook meedoen met Kunstructeur!

 • Kick off van het kunstructeurproject de Processors in het SM's

  Processors...

  Op 19 september heeft de 'kick off 'plaatsgevonden van het kunstructeurproject dat in 2013 de werktitel Processors heeft. Zo'n vijftig leerkrachten van het primair onderwijs en onderbouw van het voortgezet onderwijs waren daarvoor op bezoek bij het nieuwe Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch.

 • Kunstructeur 2013: Processors tentoonstelling bij Cor Unum

  Processors...

  De afgelopen twee maanden hebben weer veel leerlingen uit Den Bosch en omgeving meegedaan aan Kunstructeur, het grote onderwijsproject van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch en TechXperience. Dit jaar was het jubilerende keramiekatelier Cor Unum bron van inspiratie. Tien weken lang werkten de leerlingen aan een eigen ontwerpopdracht, en verdiepten ze zich in allerlei vormgevingsprocessen: er is naar hartenlust met materialen onderzocht, geëxperimenteerd en ontworpen. De topwerken zijn tentoongesteld van 20 tot 27 november.

 • IN MEMORIAM JAN VAN GORP

  Jan van Gorp 2

  Op 25 september hoorden wij dat in de nacht van 24 september onze vriend en collega Jan van Gorp onverwacht is overleden. Jan werkte vol goede moed aan zijn herstel na een hartinfarct en was van plan na de herfstvakantie weer aan het werk te gaan. Het bericht dat hij dat niet meer zal kunnen, heeft ons daarom ook echt overvallen. -- KLIK HIER VOOR HET VOLLEDIGE BERICHT --

 • Weer een top Junior en FIRST Lego League regiofinale bij Fontys in Tilburg

  fll_logo_726x363

  Op de campus van Fontys Hogeschool in Tilburg zijn zaterdag 23 november de regiofinales geweest van de FIRST Lego League. Naast de regiofinale voor 10 tot 15 jarigen was er ook een regiofinale voor de Junior versie voor 8 tot 10 jarigen. Deze regiofinale wordt mee mogelijk gemaakt door TechXperience met een grote deelname van regiovertegenwoordigers, zoals: Rodenborch College, Gymnasium Beekvliet, Angelaschool, kc 't Wikveld, ec Sparrenbos en kinderopvang Kanteel.

 • Moment Meeting: even stil gestaan bij 5 Jaar Kunstructeur

  Processors

  Woensdagmiddag 27 november 2013 is er een feestelijke Kunstructeur bijeenkomst geweest: een Moment Meeting om stil te staan bij het 5 jarig bestaan van de Kunstructeur. Er werd met een mooie vertegenwoordiging uit de cultuur- en techniekwereld stilgestaan bij een aantal punten waarover de beide afzenders TechXperience en ’t Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch zeer verheugd zijn.

 • Nieuw: Zorg & Techniek project

  logo-site

  TechXperience en het zorg en welzijn samenwerkingsverband Transvorm hebben de handen ineen geslagen en aan een nieuw project gewerkt. Een project rondom de week van de zorg in maart. Dit project wordt voor de regio Noordoost-Brabant mee beschikbaar gesteld door het techniekpromotieplatform Techniek=Troef.

 • BS Oberon op bezoek bij Verpleeghuis Park Eemwijk

  Basischool Oberon doet mee aan het Zorg & Techniek project. Op 11 maart 2014 gingen leerlingen naar verpleeghuis park Eemwijk.

 • Reportage Techniek bij BS De Bron

  bs-de-bron

  Bij BS De Bron in 's-Hertogenbosch hebben ze techniek op orde. TechXperience ging op bezoek en maakte een videoverslag over de technieklessen en de techniekkisten in het bijzonder.

 • Techniek staat voor niets bij KC De Kameleon

  Ouders van groep 6 van Kindcentrum De Kameleon in 's-Hertogenbosch namen het initiatief voor een cultuurprogramma. Kinderen konden kiezen uit verschillende activiteiten. TechXperience hielp met lesbrieven, materialen en solderen. Bekijk het videoverslag dat door ouder Richard Pijs werd gemaakt.

 • TechKids Modelbouw wordt TechKids Air

  AirKids_400x200

  Na drie jaar vervangen we twee workshops uit de serie TechKids Modelbouw. Nieuw zijn de workshop Hovercraft en Waterraket. Twee workshops die alle gelegenheid geven om volop te experimenteren en ook passen binnen de technieklessen op school.

 • Activiteitenkalender 2014-2015

  Wil je meer weten over het totaalaanbod van TechXperienceprojecten in 2015, ga dan naar de activiteitenkalender en neem deze Wetenschap & Techniekactiviteiten mee in je planning voor komend jaar.

 • Overzicht projecten TechXperience!

  In ons stroomschema zie je al onze projecten en hoe deze met elkaar in verband staan.

 • Groep 8 en het geheim van de meester goed ontvangen

  premiere-techfinder-2

  Op 24-11-2014 was de première van de film Het geheim van de meester. TechXperience! verzorgde voor de kinderen een technische activiteit.

 • FLL Succes voor scholen in regio TechXperience!

  Maar liefst drie scholen uit het verzorgingsgebied van TechXperience! gaan door naar de Benelux rondes van de First Lego League

 • Masterclass Techniek in de onderbouw

  techniek in de onderbouw

  Speciaal voor leerkrachten in de onderbouw organiseert TechXperience! op 4 februari 2015 een Masterclass Techniek in de onderbouw in samenwerking met enkele leerkrachten van basisschool ’t Schrijverke in Den Bosch. Zij hebben een mooi project ontwikkeld rondom het prentenboek ‘Welterusten… Kleine Beer’ waarbij ook tal van techniek activiteiten uitgewerkt zijn. In het verlengde hiervan is er een project ‘Licht en donker’ samengesteld voor de groepen 3 en 4. Beide projecten zullen worden toegelicht door leerkrachten van ’t Schrijverke. Tevens zal een projectleider van het Kennisforum een koppeling maken tussen het project en enkele leertheorieën uit de onderwijspsychologie.

 • BBS de Haren, Donk en Reit Wint Provinciale finale

  Nadat BBS de Haren, Donk en Reit eerder in januari het predicaat Excellente School in de wacht sleepte, won de school op 28 januari ook nog eens de Nationale Onderwijsprijs Noord-Brabant met het project Techniek = Toekomst. Aan dit project heeft TechXperience met heel veel plezier meegewerkt. Heel veel succes bij de landelijke finale! Klik hier voor het juryrapport

 • Promotiefilmpje Zorg en Techniek

  In zorginstelling Noorderkroon ging maandag 2 februari het project Zorg en Techniek "Het beste idee, doe je mee?" van start. Leerkrachten kregen de lesmaterialen en konden kennismaken met de contactpersonen van zorginstellingen en kregen als eersten het nieuwe promotiefilmpje te zien ....

 • Woensdag 8 april 2015 - Workshop Techniek in de onderbouw

  kleine beer

  Onderzoekend Leren met Kleine Beer - Speciaal voor leerkrachten van de groepen 1 t/m 4 organiseert TechXperience! de workshop Techniek in de Onderbouw. Aan de hand van het prentenboek Welterusten… Kleine Beer en het project Licht en Donker wordt een koppeling gemaakt met Onderzoekend Leren.

 • Woensdag 15 april 2015 - Workshop Aan de slag met zonne-energie

  zonne-energie

  Voor leerkrachten in het primair onderwijs organiseert TechXperience! de workshop Aan de slag met zonne-energie. In een inspirerende omgeving gaan deelnemers eerst zelf aan de slag. Van een zonnepaneel en een motortje wordt met behulp van restmateriaal een echt bewegend voorwerp gemaakt. Deze activiteit vormt de start voor een koppeling met Ontwerpend en Onderzoekend leren. Hierbij wordt toegelicht hoe de activiteit en het materiaal ingezet kunnen worden voor deze didactiek.

 • Verslag Workshop Techniek in de Onderbouw

  2015-04-08...

  Op woensdag 8 april hebben we met een gemotiveerde groep van 12 onderbouw leerkrachten verkend hoe techniek in de onderbouw aangeboden kan worden via de didactiek van onderzoekend leren. Na een korte theoretische presentatie van de werkwijze en verdieping in groepjes, werd aan de hand van het prentenboek ‘Welterusten Kleine Beer’ invulling gegeven aan het (natuurkunde en techniek) domein ‘Licht en kleur’.

 • Verslag Workshop Zonne-Energie bij de Fantasiefabriek

  2015-04-15...

  Het weer kon niet beter zijn voor een workshop over Zonne-energie; een stralende zon aan een strakblauwe hemel. Te gast bij de Fantasiefabriek ontvingen de deelnemers aan de workshop een inspirerende inleiding van gastheer David Hoyer over Sustainability through Creativity met volop ideeën om ook in de eigen werksituatie te gaan werken aan een ‘harvest map’.

 • KC de Haren uit Den Bosch wint finale Zorg en Techniek

  Lees hier het verslag op de website van het Brabants Dagblad

 • Workshop Kennismaken Programmeren Succes!

  scratch_400x220

  Op 20 mei 2015 deden 19 leerkrachten mee aan de workshop Kennismaken Programmeren. We waren twee uur te gast bij de afdeling High Tech metalectro van het KW1C en zijn in die tijd aan de slag geweest met: Scratch, Beebot, Makey Makey, Lego Mindstorms, Lego WeDo en RaspberryPi. Na afloop was iedereen erg te spreken over deze workshop. Ook uit de evaluaties bleek dat deze workshop voor herhaling en een vervolg in aanmerking komt. Lees verder voor de presentaties en links

 • Zora, de zorgrobot bij de finale van Zorg en Techniek

  z&t2015-zo...

  Het beste idee uit elke deelnemende klas werd vrijdag 22 mei gepresenteerd. Op het podium van het Koningstheater van het Willem I College en met een zaal vol kinderen, leerkrachten en medewerkers van verschillende zorginstellingen. Het was de finale van de ontwerpwedstrijd Zorg en Techniek; het beste idee, doe je mee? De kinderen hadden hier hard voor gewerkt. Zora, de zorgrobot was speciaal gekomen om iedereen welkom te heten. Natuurlijk liet ze meteen haar danskunsten zien. Samen met de zaal danste ze Gangnam Style! Winnaars waren de meiden van BS De Haren met hun I-Do.

 • Kalender schooljaar 2015-2016

  Ook in het volgende schooljaar zijn er weer veel activiteiten. Je vind ze in de kalender die je op deze site kan downloaden.

 • 21-9-2015 Workshop Er valt meer te ontdekken in De Ontdekhoek

  ontdekhoek

  De Ontdekhoek is een werkplaats voor kinderen van 4-14 jaar waar je zelf proefjes mag doen. Inmiddels zijn er 4 vestigingen in Nederland. Wij zijn te gast bij De Ontdekhoek in ’s-Hertogenbosch. Laat je inspireren door Bert Nagel, geestelijk vader en oprichter van De Ontdekhoek, die zijn visie en uitgangspunten op bevlogen wijze zal delen.

 • 29/30 9-2015 Workshop Kennismaken Programmeren (wegens succes heraald)

  scratch

  Als leerkracht krijg je steeds meer te maken met programmeren. In Engeland wordt het zelfs een verplicht schoolvak. TechXperience laat je kennismaken met de techniek van het programmeren. Deze bijeenkomst is interessant voor leerkrachten die nog nooit hebben geprogrammeerd en zich willen oriënteren en leerkrachten die al wat meer ervaring hebben. Deze workshop was in mei een groot succes!

 • Werkbladen Kinderboekenweek

  Tijdens de kinderboekenweek verzorgt TechXperience technische workshops bij een aantal bibliotheken in de omgeving. De werkbladen staan nu online.

 • Na de herfstvakantie: Informatie Zorg en Techniek

  zorg-en-techniek_800x400

  Na de vakantie ontvangen alle scholen informatie over Zorg en Techniek. Het promotiefilmpje staat nu al online!

 • Maud Verwimp wint raketwedstrijd De Ontdekfabriek

  Op 4 oktober, tijdens het Weekend van de Wetenschap, organiseerde De Ontdekfabriek in Eindhoven de ‘Rocket Science’ raketwedstrijd. Kinderen mochten hun zelfgebouwde waterraketten lanceren. De raket van de tienjarige Maud Verwimp uit Breda bleef het langst in de lucht.

 • Doe mee aan Zorg en Techniek

  logo-zorg-en-techniek

  Techxperience, Transvorm en Techniek=Troef bieden jouw school het gratis project ‘Zorg en Techniek’ aan. In dit project maken leerlingen kennis met de wereld van de zorg en de wereld van techniek. Leerlingen uit de midden- en/of bovenbouw gaan naar een zorgorganisatie waar zij kennis maken met de problematiek van de ouderen en de technieken van nu! Met deze kennis gaan de leerlingen aan de slag. Als leerkracht kun je vakoverstijgend werken met de 21th century skills, waarbij je de talenten van de leerlingen kunt inzetten!

 • 16-11-2015: Workshop Ontwerpend en Onderzoekend leren (AFGELAST)

  === AFGELAST === Bij Onderzoekend en Ontwerpend leren (O&O) werken kinderen als 'onderzoeker' en 'ontwerper'. Het onderzoeken en ontwerpen is geen doel op zich maar een manier van werken die vanuit de verwondering en nieuwsgierigheid kinderen laat samenwerken, nadenken, handelen en reflecteren. Een werkwijze die heel goed past binnen wetenschaps- en techniekonderwijs. In de projecten van TechXperience! komt dit principe ook steeds terug (o.a. Kunstructeur en Zorg & Techniek). Deze workshop is de eerste van de 4 bijeenkomsten die TechXperience organiseert vanuit Kiezen voor Technologie in het kader van kennisdeling en professionalisering.

 • Kunstructeur: 1500 leerlingen zorgen voor Spektakel

  kunstructeur_1228x614

  Spannende momenten voor de groepjes die hard hebben gewerkt aan hun voedingding. Geïnspireerd door kunst en design hebben leerlingen de afgelopen maanden een werkstuk gemaakt in het kader van het educatief project Voedingding. Vrijdag 20 november is het Spektakel, de feestelijke afsluiting van de werkperiode en de presentatie van de Voedingdingen. Hier zullen de door de jury geselecteerde werkstukken te bewonderen zijn. De tentoonstelling is te zien t/m zondag 29 november in het Stedelijk Museum.

 • 18-11-2015: 3D-printen in het onderwijs bij 3D-Hubs

  3d-printer

  3D-Hubs organiseert op 18-11-2015 een avond over 3D-printen in het onderwijs. Lees hieronder meer hierover

 • (Groot)ouders bouwen ElektroBords bij BS De Bron

  (Groot)ouders aan de slag

  Op maandagavond 16-11-2015 bouwden 4 ouders samen met TechXperience ElektroBords bij BS De Bron. ElektroBords is voor TechXperience ontwikkeld lesmateriaal waarmee leerlingen kunnen experimenteren met elektrische schakelingen. ElektroBord kost een fractie van vergelijkbaar materiaal van commerciële leveranciers.

 • 7-12-2015: Workshop Ontwerpend en Onderzoekend leren

  2015-12-07...

  Kiezen voor Technologie Kennisdeling en Professionalisering Workshop Ontwerpend en Onderzoekend leren Maandagavond 7 december 19.30 - 21.30 uur De Ontdekhoek Den Bosch Lees verder hieronder

 • 23 of 24 februari 2016 Workshop Dingen aansluiten op een computer

  scratch

  Een computerprogramma besturen met een banaan of een motortje laten draaien met een eigen computerprogramma? Na deze workshop heb je het gedaan en weet je wat er nodig is om dit ook in jouw klas te doen. Deze bijeenkomst is interessant voor leerkrachten die nog nooit hebben geprogrammeerd en voor leerkrachten die al wat meer ervaring hebben.

 • Workshop Dingen aansluiten op een computer succes

  2fb4886716...

  Op 23 en 24 maart deden totaal 23 mensen mee aan de workshop Dingen aansluiten op een computer. In de evaluatie zegt 70% dat ze door deze workshop (meer) gaan programmeren in de klas.

 • Gratis Workshops: Samen leren door onderzoeken en ontwerpen

  waterloper

  Op woensdag 13 april en woensdag 25 mei worden op een inspirerende locatie workshops gehouden. Workshop 1 Experimenteren met water en Workshop 2 De oplossing gevonden!

 • Workshops Programmeren 19 en 20 april afgelast

  De geplande workshops Programmeren op 19 en 20 april kunnen helaas niet doorgaan.

 • Woensdag 25 mei: Workshop Ontwerpend leren in het SparkLab

  Sparklab_2...

  Vanuit het thema Vervoer gaan we samen aan de slag. Zelf ervaren om een oplossing te bedenken, te maken en daarna te kijken of het werkt. We zijn deze keer te gast bij het Sparklab, op het terrein van Heijmans in Rosmalen. Heb je je nog niet opgegeven? Geen probleem, je kunt zo aanschuiven. Of van 15.00 tot 17.30 of 19.00 tot 21.30. Sparklab, Graafsebaan 3, 5248 JR Rosmalen. Er zijn geen kosten aan verbonden. Meer informatie: Kitty van Kemenade (06-24787282)

 • 30-11-2016 Workshop Kennismaken programmeren en Computational thinking

  scratch

  Als leerkracht krijg je steeds meer te maken met programmeren. In Engeland is het inmiddels een verplicht schoolvak en ook in Nederland is er sinds het voorjaar een leerlijn Computational Thinking. TechXperience en CodeKids.nl laten je kennismaken met de techniek van het programmeren.

 • 15 februari 2017: Workshop Programmeren met Scratch

  Scratch is een grafische programmeertaal die wereldwijd door meer dan 8 miljoen kinderen wordt gebruikt. Ook op Nederlandse scholen is Scratch de meest gebruikte programmeertaal. We zijn te gast bij OBS De Piramide in Vught. Deze worskhop is interessant voor leerkrachten die nog nooit hebben geprogrammeerd en voor leerkrachten die al wat meer ervaring hebben.

 • Actemium Automation Award

  AAA 2017...

  De Actemium Automation Award is een wedstrijd. Eén waarbij je hands-on aan de slag gaat met je kennis en vaardigheden. In een team met andere ondernemende derde- en vierdejaars HBO’ers los je automatiseringsvragen op. Zoek je samen naar nieuwe invalshoeken voor technische uitdagingen. Met enthousiasme en vooral heel veel plezier. Ook als het spannend wordt. Hoe cool is dat? Ervaar het zelf bij de Actemium Automation Award!

 • Maandag 5 februari 2018 16.30u Kick off Zorg en Techniek 2018